Od počátku března do zhruba poloviny dubna je tu sezóna šparogu/ divokého chřestu.
Pokud nevíte, kde ho hledat, vyjděte si na procházku do olivových hájů. Poblíž kamenných zídek a stromků najdete bylinku podobnou asparagusu.
Mezi jejími, již dospělými, zdřevnatělými a pichlavými výhonky objevíte nové, ještě šťavnaté odnože. Jsou to drobnější kopie chřestu, který znáte z prodejen zeleniny.
I tento divoce rostoucí druh má pro naše zdraví mnoho benefitů. Obsahuje minerální látky, vitamín C,B,K, volné kyseliny. Inulin pro rovnováhu prospěšných bakterií, vlákninu a lutein. Přirozeně tak podporuje trávení, imunitu a dokonce i zdravý zrak.
Způsob úpravy záleží na vaši chuti. Platí pouze jediné doporučení. Konzumovat pouze mladé šťavnaté vršky, cca 7 cm dlouhé.
Nejraději je chroupu čerstvé, ale lze je použít i coby zdravou náhradu chipsu s různými dipy, přidat do omelet nebo míchaných vajec, do salátů atd.
Tepelná úprava postačí do 5 minut.
Přeji dobrou chuť.
Napsat komentář