Velikonoční Sirnica

Sirnica neboli po našem mazanec je tradiční velikonoční pokrm. Podává se dopoledne nebo odpoledne ke kávě. Ideální je jej sníst ještě teplý, nebo nechat odležet až na druhý den 🙂

Kynutí těsta je zdlouhavé, tak začněte včas.
Recept je na tři středně velké bochánky.
Univerzální (bezlepková) mouka – 1 kg
Kvasnice – 40 g
Máslo – 200 g
Třtinový cukr moučka – 200 g
Vanilkový cukr – 10 g
Žloutky – 6
Kefír/Mléko – 500 ml
Citron kůra
(Pomeranč kůra)
Mandle
Rum – panák
Rakija ( ovocná brandy/višňovice ) – panák
Sůl

  1. Vmíchejte čajovou lžičku cukru, mouky a kvasnic do teplého mléka a odložte na 15 minut, aby vznikl kvásek.
  2. Vložte do větší mísy a přidejte do ní zbytek mouky a promíchejte. Pokračujte v mísení a přidávejte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
  3. Přidejte rum, rakiji, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a poté znovu promíchejte. Dobře promíchejte a vytvořte pevné těsto, dokud povrch není hladký. U bezlepkové mouky doporučuji přidat trochu tekutiny navíc, těsto by se mělo lehce lepit. Vložte těsto do mísy přikryjte hadříkem a nechte ho kynout nejméně 8-10 hodin nebo přes noc(neměla jsem tu trpělivost, 5 hodin muselo stačit 🙂 )
  4. Vyklopte těsto na pomoučenou desku a nakrájejte na 3 stejné kousky. Tvarujte je do bochánků a položte jednotlivě na plech. Nechte je znovu nakynout. Zapněte troubu na 200°
  5. Bochánky pomažte žloutkem a posypat pokrájenými mandlemi. Proveďte 3 hluboké řezy ( ze středu na okraj . Pečte na 200 ° C po dobu 30-45minut

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *