Sirnica neboli po našem mazanec je tradiční velikonoční pokrm. Podává se dopoledne nebo odpoledne ke kávě. Ideální je jej sníst ještě teplý, nebo nechat odležet až na druhý den 🙂
Kynutí těsta je zdlouhavé, tak začněte včas.
Recept je na tři středně velké bochánky.
Univerzální (bezlepková) mouka – 1 kg
Kvasnice – 40 g
Máslo – 200 g
Třtinový cukr moučka – 200 g
Vanilkový cukr – 10 g
Žloutky – 6
Kefír/Mléko – 500 ml
Citron kůra
(Pomeranč kůra)
Mandle
Rum – panák
Rakija ( ovocná brandy/višňovice ) – panák
Sůl
- Vmíchejte čajovou lžičku cukru, mouky a kvasnic do teplého mléka a odložte na 15 minut, aby vznikl kvásek.
- Vložte do větší mísy a přidejte do ní zbytek mouky a promíchejte. Pokračujte v mísení a přidávejte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl.
- Přidejte rum, rakiji, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a poté znovu promíchejte. Dobře promíchejte a vytvořte pevné těsto, dokud povrch není hladký. U bezlepkové mouky doporučuji přidat trochu tekutiny navíc, těsto by se mělo lehce lepit. Vložte těsto do mísy přikryjte hadříkem a nechte ho kynout nejméně 8-10 hodin nebo přes noc(neměla jsem tu trpělivost, 5 hodin muselo stačit 🙂 )
- Vyklopte těsto na pomoučenou desku a nakrájejte na 3 stejné kousky. Tvarujte je do bochánků a položte jednotlivě na plech. Nechte je znovu nakynout. Zapněte troubu na 200°
- Bochánky pomažte žloutkem a posypat pokrájenými mandlemi. Proveďte 3 hluboké řezy ( ze středu na okraj . Pečte na 200 ° C po dobu 30-45minut
Napsat komentář