Ovečky ovečky pojďte domů

Měla jsem příležitost být přítomna po mnoha letech této dětské hře.

Na blízké louce pod vedením pedagoga ji hráli děti ze školky.

Znáte ji? Ovečky ovečky pojďte domů, nepůjdeme, pro koho? , pro vlka, kde je vlk? ,v  lese , ovečky ovečky nebojte se ! 

Jedno dítko je pasováno na vlka a loví ostatní v rouše beránčím…

Věřte mi, že jsem si dala skutečně na čas, abych pochopila, co vlastně tato hra má děti naučit (pominuli fakt , že jsou venku a běhají) a přiznávám, že mi význam zůstal skryt.

Šlo li o další způsob , jak děti učit uměle strachu  bez bližšího vysvětlení, např. proč vlci a kdy loví ovečky, pak je nejspíš úspěšný.

Zároveň se mi vrátily i vzpomínky na ostatní hry, král vysílá do boje atd.

Na své cestě za posláním, jsem měla možnost nahlédnout do manuálu pro budoucí pedagogy, tyto hry jsou tam vepsány, jako příklad, čím dětem vyplnit čas.

Povětšinou jsou publikace staršího data, případně jejich autoři.

Role učitele je zároveň poslání. Vím , že je to velmi zodpovědná a mnohdy psychicky náročná činnost. Chci se tedy v tuto chvíli přimluvit za všechna dítka : Vám báječným zastupujícím maminkám a tatínkům děkuji, najděte v sobě odvahu, dělat tyto věci po svém. Nechte svoji fantazii, ať vám ukáže možnosti, jak si s dětmi hrát a zároveň v nich podněcovat pozitivnější emoce než je strach či nutnost boje.

Comments

  1. Eva

    Proboha! Vždyť je to přece hra!!! Sama mám na ni velmi pěkné vzpomínky, a to nejsem zdaleka sadista! Tady jde o postřeh, pohyb a samozřejmě také emoce, děti se báječně vyřádí… No proč by se probůh každou hrou měly cosi světoborného učit? Milá dámo, naše děti, i ty nejchytřejší, se potřebují také tak trochu „vyřádit“!!! (Světe div se, i po opakavaném hraní této hry jsme se setrou vystudovaly VŠ, nikoho nevraždíme… ba naopak, jsem dosti mírumilovné a laskavé ke svému okolí…)
    A díky, nepamatovala jsem si přesný text, takže teď mám od Vás znovu návod a můžeme si to zahrát s našími dětmi, které jsou též mírné povahy a veškerou „agresivitu“ nechají jen v těchto hrách – to je totiž také jeden z těch důležitých účelů těchto her… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *