Ukažme si na něj

těhugajaPrávě jsem dočetla knihu o Aktivním těhotenství a porodu a to se značným zadostiučiněním.

Můj selský rozum opět slaví úspěch. 🙂

Po čtyřech porodech v klasickém prostředí porodnice, byť ten poslední byl spíše, jak bych to popsala , na „buffet“, mezi mým příchodem na oddělení a narozením naší princezny Aničky uplynulo cca deset minut, jsem v tomto těhu dospěla k názoru, že čtyřikrát to stačí.

V okamžiku , kdy jsem přijala myšlenku, že se další dušička rozhodla, přes všemožná úskalí, přijít do naší poměrně rozsáhlé rodinky, mi myšlenka porodu v domácím prostředí silně začala vrtat hlavou. Jistě, že mi k tomu nahrává i fakt, že veškerá dosud vyšetření jsou naprosto v pořádku a miminko si spokojeně v bříšku již pátý měsíc roste.

K tomuto rozhodnutí přispěl hlavně fakt, že většina nemocnic stále ještě bazíruje na tom, aby maminky rodily do kopce. Přirozeně – je to nejjednodušší právě pro zdravotnický personál. Mají dokonalý výhled i „vládu“ nad celým procesem.

Vrtalo mi hlavou, jak se vůbec na tohle přišlo. Podívejte se kolem do přírody. Zvířátka rodí zásadně s pomocí gravitace, těhotné samičky všech čtyřnožců využívají klasické úlevové polohy až do chvíle, než dojde k prořezání hlavičky mláděte. Tedy na všech čtyřech, s odlehčením kostrče. Kdo si prožil porod přikurtovaný na zádech bez epidurálu ví ,o čem právě mluvím.

Potom samička ulehne a mláďátko se s pomocí gravitace narodí. Maminka je po malé chvíli opět v kondici.

Ne tak běžně v porodnicích. Tam je běžné tlačení proti kostrči, proti gravitaci. Víte jaká je to fuška. Maminka bývá vyčerpaná, zvlášť trvá li tato fáze déle. O tom, že by chtěla vstát a odejít po svých si povětšinou nechá jen zdát.

A víte kdo za to může? Porodní polohu v leže na zádech vymyslel, světe div se, muž. Francouzský lékař jménem Mauriceau.

P.S. V poslední době se množí příznivé zprávy o porodnicích i změnách ve zdravotnictví, které jsou nakloněny přirozeným porodům za „tiché“ asistence zdravotníků. Než jsem začala psát tyto řádky, právě přiletěla jedna z vlaštovek. V porodnici v Českém Krumlově již pochopily, že pomoci mamince přirozeně přivést na svět miminko, je právě to jediné, co ona v tu chvíli potřebuje. Děkuji, že se to děje. 🙂

Líbí se vám tyto řádky? Sdílejte je s ostatními. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *