Velikonoce

Kdysi jsem psala o respektu, o svobodě, o tom, jak ani pocit sounáležitosti se širší rodinou nás nemá nutit být tam, kde nechceme být.

Psala jsem tehdy mmj. o Vánocích.

Letos mne takto dostihly Velikonoce.

Vydali jsme se s rodinkou k manželovým rodičům. Bydlíce v Praze, vítala jsem možnost ocitnout se na tyto svátky v místě více nakloněnému sousedskému setkávání.

Okrajová část městečka to alespoň naznačovala.

V sobotu jsme došli do blízkého lesa pro rašící lístečky, uvařila se vajíčka zabalená do punčoch v cibulových slupkách. V neděli přišly na řadu perníčky a pomlázky. Vše se jevilo příznivě.

Pondělní ráno nachystalo pěkné počasí, na ošatce se těšila na koledníky nádherně vybarvená vajíčka. Přidala jsem nějaké pečlivě vybrané dobroty a během pěti minut se za dveřmi objevili první koledníci.

Pět kluků ve věku cca 10 let, ideální. 🙂

Spustili nyní oblíbenou Hody hody bum bum bum dejte vejce nebo rum. Haha, Tak pěkně ještě jednou a pořádně. Povedlo se.

Dostali každý po vajíčku, mašličku a nějakou tu dobrotu. Sotva odešli nastalo pozdvižení.

To nemůžeš takhle rozdávat vajíčka! manželova maminka v panice. He? A o čem tedy Velikonoce jsou? No jo, ale za prvé, tyhle kluky skoro neznám, za druhé, když rozdáme hned po ránu všechna vajíčka nic nám nezbude a za třetí takový krásný přeci necháme našim známým.

He podruhé. Aha oki, jsem v tvém domě a ač tomu nerozumím, respektuji, beru si tedy ze špajzu 8 vajíček, uvařím je, ozdobím dle své klasiky, tzn. ovážu barevnými mašličkami. Pod kočárek přidám košíček s mlsotami a pentlemi a odcházím.

Já to takhle nemůžu. Kdo je pro mne známý? Ve vsi, kterou téměř neznám? Proč ti, kdo si přivstanou mají dostat almužnu ?

Vzala jsem kočárek a spolu s našimi kluky jsme vyrazili do vsi. Po cestě jsme potkávali koledníky menší i větší a každý si ode mne něco odnesl, dle vlastního výběru.

Zpět jsem se vracela s Prázdnou a řádně omlazená. A tak to cítím já.

P.S. krásné počasí vydrželo a tak jsme s manželem a dětmi dali závěrečnou před polednem v místní hospůdce, kde točili Zelené velikonoční pivko 🙂

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *