Sazometná středa

Cyklus Velikonoční týden 🐰🐥🌞
Sazometná středa. A pro některé škaredá
🙃🙂😉
Jak název napovídá, ve středu před Velikonocemi, nám tradice doporučují udržet úsměv na rtu a vymést kamna a komíny. Po zimě obojí zaslouží očistu.
😁🧹🔥
Chcete li přidat i trochu toho tajemna, po vynesení popela, zapalte v ohništi snítku šalvěje a jalovce. Nebo zkuste směs obohatit ještě lístky růží, levandulí a bobkáčem.
🌿🌼🌺
Tradičnější roli však hraje  Škaredá středa, která připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek.
Jak to tehdy doopravdy bylo, se můžeme pouze domýšlet. Moudří nám pro tento den radí, abychom se na sebe neškaredili.
Podle jedné lidové pověry by se totiž zakaboněná tvář opakovala každou středu v roce.
🙃😏🙂
No a protože komín nevedeme ( v Chorvatsku je pod tímto názvem snad u každého domu místních postavení kryté ohniště, na kterém připravují jejich báječnou peku – směs masa, kořenové zeleniny a koření) rozhodla jsem se alespoň na zítřejší den upéct místní mazanec.
Říkají mu Sirnica a recept jsem Uloupila jedné báječné ženě, kterou na fb najdete na stránce Život s Chorvatem ( tímto díky dikyyyyy).
🥚🧈🥛🥮
Pečete jidáše nebo mazanec?
Chorvati jsou labužníci a pekárnu doslova narvanou dobrotami, slanými a sladkými najdete doslova na každém rohu. Vévodí lístkové a odpalované těsto, burek, krafny/koblihy a, našimi dětmi oblíbené, hrenovke. S nadšení m loupou lístky těsta, až se dostanou k párku, přičemž ukrutně drobí 😁
Potěšilo mě zjištění, že se tu peče i z kukuřičné mouky a Žitná semínková bageta namočená/oprava nacucaná 🤭 oliváčem je náš předkrm prakticky každý den.
Osmijeh 🌺😍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *