Ostaru – po staru

Ostaru po staru 🐥🥚🐑🐇🌿🎀

Kolo roku se nám pootočilo a máme tu další z hlavních svátků.

Ne náhodou připadá na den jarní rovdodennosti 21.3. (od západu slunce do 22.3. do západu slunce).
🌄
Tento svátek slavili už naši předci a je velice významný i pro novodobé pohany, kteří ho označují i Jarovít nebo Alban Eiler.

Jarní rovnodenností začíná jaro. Den a noc jsou stejně dlouhé a příroda se ocitá v dokonalé rovnováze. Až do této chvíle převládala tma nad světlem.
🐇🐣🐑
Bohyně Ostara, podle které je svátek pojmenován, je bohyni plodnosti a úrody.
Atributy tohoto svátku jsou mladé pruty (vrba, kočičky, jehnědy, bříza), vejce a mléko.

Rovnoramenný kříž, motýl, králíci, beránci, mláďátka obecně.
Z květin prvosenky, tymián, fialky, ale především žluté narcisy, veselé tulipány a petrklíče a hyacinty v květináčcích, větvičky zlatého deště.
🧹🧹🧹
V domácnostech se provádí úklid. Stejně jako naši předkové, i Vy si očistěte svůj dům od všeho starého a nepotřebného, udělejte důkladnou jarní „čistku“ a uvidíte, jaký obrovský vliv to na Vás bude mít.

Uleví se Vám, odlehčíte se, bude se Vám lépe dýchat. Vyhoďte vše staré, nepotřebné, co Vám jen leží a zabírá místo a udělejte prostor pro nové, co přijde.
🎁🎁🎁
A stejně jako budete čistit Váš fyzický příbytek, tak očistěte i svou mysl a udělejte tak místo pro nové vzpomínky, novou radost a nové zážitky.
Nemusíte zapalovat očistný oheň, stačí svíčka, vykuřovadlo, tyčinka. I když obřadní hranice jistě i k tomuto svátku patří.

V neposlední řadě je vhodné také pročistit své tělo. Kopřiva, pampelišky, sedmikrásky a mnohé další byliny propláchnou vaše ledviny, játra a lymfatický systém.
🌼🌿
Je vhodné upravit stravu, přidat zeleninu a ubrat na masných výrobcích.

Obřady probíhají velmi podobně Velikonocům.
Muži obchází s mladým proutkem (někde se uvádí tři pruty) ženy a skrze něj předávají do jejich nohou symbolicky novou sílu a mládí.

Od žen dostávají malovaná vajíčka (hlavně v červené a žluté barvě) a červené pentle.
🥚🎀
Podle některých tradic se též peče věnec a hnízdečka z těsta podobného mazancům. Do těch poté usazují jedno z malovaných vajíček, které zde čeká na Beltainovou noc, aby bylo darováno zemi.

Ženy tvoří z vrbovych prutů věnce nad stůl a zdobí je malovanými výdutky a pentlemi v barvách červené, zelené, žluté, bílé a oranžové. Pro hojnost po celý další rok.
🟡🟠🔴🟢⚪

Těším se na vaše zážitky.
✒️📜

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *